Thursday, July 24, 2014

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2014



Assalamualaikum semua pembace blog lieyalatif...baik yg aktif komen ataupun silent reader.... ampun dan maaf dipinta atas segala kesalahan sepanjang lieyalatif berblog....

Berhati2 dalam perjalanan balik ke kampung...biar lambat asal selamat...semoga syawal dirai dengan penuh  meriah dan berkat....tahun ni turn beraya di johor...yahuu!

In sha Allah blog lieyalatif akan bercuti sehingga lemak2 ketupat dah tak tersangkut kat usus2 perut heheeheheheheh.... puase 6 jgn lupe ye kawan2!!



*sedikit gambar2 photoshoot raya 2013*






 

 

Salam Aidilfitri dari lieyalatif & co.



Wednesday, July 23, 2014

Ragam persiapan raya lieyalatif...



hai semua.... yes!! rabu terakhir kerja heheheheeh...pastu cutiii...cutiii.... tak sabar nak cuti lame sebenarnye.... raya plak lebih pada nak hepikan budak2 jek pakai baju baru kasut baru.... untuk diri sendiri mane yg ade jek laaaa.... arini jom layan entry sempoi persiapan raya kami....mcm tahun2 lepas jugak simple2 jek...lebihkan pada persiapan anak2 sebenarnyer....

*
*
*
*
*
*
*
V

aku amik cuti 5 hari.... dlm jadual tu 4 hari kan...last minit semalam apply lagi sehari hahahahahaha..cannot tahan maa tgk opis kosong.... aku plan jumaat tu nak kemas2 umah...packing kain baju...buat biskut milo ngan anak2.....




mcm tahun2 lepas jugak aku belikan adiah raya tuk mak abah aku.... tahun ni bagi mak henbeg.... abah aku  plak tshirt ngan perfume....duit raya pun wajib bagi...skrang dah tiba mase aku memberi.... dulu mase aku belajar kat U abah gigih bank in duit tiap2 bulan sebelum dpt ptptn....sob sob sob....tak terbalas jasa mereka....
 



bab tukar duit pun minggu lepas dah settle... Q panjang jugak le kat maybank tuh.... sape nak duit raye meh dtg beraya umah lieyalatif yeak...tapi kanak2 umur bawah 14tahun jek laa dpt duit raye hahaahahaha.... tukar lebih2 nanti leh buat duit belanja sekolah anak2 jugak...
 


mlm ntah bile kiteorg pi jalan-jalan klia2... cari kasut raya miamija kat jelly bunny.... sibuk noo nak kasut wangi....sales kaw2....rm100 dpt 4 pasang kasut....
 


tudung raye tahun ni beli alhumaira je...tahun lepas radiusite tapi manjang licin kat web die...pergi alhumaira minggu lepas byk lagi stok .... kaler pun cun2.... tapi mcm lari jek ngan tema baju aku...ahh bantai jek laaa hahaahahahaha
 


dah le tangan pengkor ade hati nak jahit2 lace.... eh ni bukan baju raya aku.... alang2 anta kat tailor baju raya so aku anta le 2-3 lai baju keje gak.... beli lace lambat kalo tak mmg aku suruh tailor tampalkan terus....ni nak tanak kene laa jahit sendiri.... besimpang siur jahitan kalo tgk dari dalam haahahahahahaa



yeay!! tahun ni aku pecah tradisi buat gak kuih raye sendiri hahaahahah...tapi buat yg senang2 jek laa mcm biskut suji nie....miamija tolong buat.... hepi anak dare aku.... jumaat ni plan nak buat biskut milo plak....
 


kat opis aku ni bos2 non muslim semua baik2 hati.... tiap kali raya mesti dpt adiah raya.... tahun lepas dapat periuk...tahun ni dapat bekas pewter comel ni....thanks miss low....god bless u!



ni plak duit raye pertama utk miamijadayyan...rezeki anak2.... thanks dr pradeep... god bless u!
 

esok rasenye penutup entry laa sebelum cuti raya...kite up entry selamat hari raya plak heheheeheheh....




** terase2 dah ketupat, rendang ayam, sambal kacang, kuah lodeh mak aku kat tekak nie hah.....






Monday, July 21, 2014

ragam puasa lieyalatif & co.


Salam isnin semua.... tak kurang seminggu jek lagi kite nak sambut syawal.... tak sabar nak balik kampung sebenarnye.... cuti lame! yes!....ari ni jom layan kisah ragam puasa lieyalatif & co. ...ni kire penutup laa kisah ragam puasa  kami.....

*
*
*
*
*
*
*
*
V

  • aku suke buat mee kari sebab en laki suke makan... mase berbuka puase hari ape ntah aku buat mee kari ketam.... ikut resepi mat gebu....perghhhh sedap gilos!!.. manis isi ketam tu mmg ngam betul bile dijadikan bahan mee kari rupenye.....pasni mmg kerap lee aku buat...


  • sambal udang tuk di geng kan dgn nasi lemak.... tak silap ni mase awal2 puase gak...mia sebok nak makan nasi lemak mase berbuka....


  • kat opis aku ni ade buat pasar tani setiap ari isnin...tgk plak terubuk gemok2 rm7 sekor...ape lagi beli sekor pastu panggangkan...cicah air asam....perghhhhhhh!! berebut ngan en laki makan hahaahahahah



  • ragam sahur due beradik heheeheh... menu sempoi jek nasi panas + ayam goreng + labu masak lemak putih balance berbuka.....



  • nie pun antara salah satu mase sahur...aku buat nasi goreng telor letak nugget.....mcm biase mia makan beselera mcm makan tengahhari kahkahkah......


  • ni menu berbuka ni....aku buat bihun goreng singapura ngan ayam panggang madu.... boring lak dok buka nasi ari2....


  • mujur ade mia ngan mija bantu aku kat dapur ketang ketung masak pas balik keje...aku waktu kejer wp2 so biasenye sampai umah dlm pukul 5.30 lepas amik budak2 nieh.... pukul 6 start le masak...alah masak simple2 jek.... selalunye gilir2 laa, kalo hari ni turn mia tolong, esok turn si mija plak ...tolong potong2 sayur je...tgk le tu, pandai2 jek hiris sawi jadi mcm bunga rampai kah kah kah....


  • sahur sempoi ..... air glukos.... nasi goreng bayam....


  • menu sahur lagi.... ari glukos ...nasi goreng kunyit + crab stik.... senangkan keje aku ...asal sahur jek goreng nasik hahaahahahah.....

so...itu laa kisah ragam puase lieyalatif & co. utk tahun nie..... lepas ni stenbai lak citer2 raya plak heheeheheheheeh....




*keek lieyalatif*





Thursday, July 17, 2014

thursday ~ random photos {ragam puase lieyalatif & co.}




Assalamualaikum....


 alahai dah 19 ramadhan arini....kejap plak rase mase berlalu kan.... harini entry random photos yg biase aku up setiap khamis ade lain sikit...arini ade temanyer.... tema ragam puase lieyalatif & co. gituuuu heheheeh... jom le layan pic selambak yg ado ni....

*
*
*
*
*
*
*
V


  • persediaan aku utk bulan puase kali nie...tekad ni nak nyahkan at least 5kg so aku beli nestle fitness nie...konon bulat tekad tak mo amik nasi ler.... ade laa dlm 2-3 kali terjamah nasi sbb tak tahan sendiri masak lauk kari hahaahahaha.....alhamdulillah berkesan..sape follow aku kat IG ngan facebook dah nampak le aku up berat aku terkini...


  •  ni plak persediaan tuk anak2 .... takut dieorg letih haus kat sekolah so tiap2 pagi mmg aku bancuh kan air glukos nie....mmg dari dulu dieorg kalo puase aku bagi air ni time sahur....



  • minggu lepas cacak pelita.... bunga api takde ye anak2.... sian anak2 kat Gaza nun dok kene bom sane sini...so kite takyah lee main bunga api tahun nie...tenung jek pelita tu hahaahahah ..lagi pun si mija tu semput die menjadi2 plak skrang so kene pantang asap2 nieh...


  •  mujur awal2 puase ari tu en laki cuti belajar lagi.... bab2 pi pasar mmg tugas die lah....siap cuci lagi...aku balik petang tgl masak jek..... skrang die dah masuk keje balik...uwaaaaa...abis dah 'honeymoon' aku...



  • haa ni le hari aku terbabas makan nasi...sbb aku masak kari....sedap wey makan ngan acar ikan talang..... aku ni hantu kari....



  • salah satu menu berbuka sempoi aku.... sambal kering ikan bilis + tempe + kentang + kacang ... pastu lawan kang dgn masak lemak putih sayur kobis ngan telur dadar....bertambah en laki makan!

  •  tetamu kami dibulan puase.... kak mimi n hubby baru balik umrah so singgah stay kat umah kami semalam....


  • aku ni kalo sahur selalu buat nasi goreng ...tak pun nasi putih goreng telur ngan kicap atau ayam goreng...tu je laa laju budak2 ni makan.... buat pun utk dieorg sbb aku ngan laki aku sahur mmg telan serial ajek....sesekali tukar menu ala2 western sikit...roti telur pastu goreng sosej ngan fillet ayam....


  • ragam si mija kalo bangun sahur...paling liat nak bukak celik mata...tak mcm mia die laa laju makan time sahur siap puji sedap2 hahahahahah...tgk badan le kan!!

  •  sepanjang bulan puase ni mmg aku masak utk berbuka tapi weekend mmg aku off dapur...kiteorg berbuka kat luar..sesekali kan layan tekak anak2 yg letih puase ni .... biasenye mia mesti request nak spegeti bolognise...

minggu depan aku ade photoshoot raya...tahun ni buat whitestudio photoshoot, rm88 je promo!... tapi in sha Allah outdoor pun nak buat jugak kat johor.... ermmm nerves plak nak berposing2 hahahaha....



*keek ragam puase miamija*








Wednesday, July 16, 2014

deco2 raya 2014 kat opis...



uishhh terase2 dah bahang nak raye nie.... gi mall mane2 pun dah berkumandang lagu raya...kat radio pun same!! OMG!! nak raye dahhh...yihuuuu!! persiapan raya masing2 rancak aku tgk.... aku semua dah ready dah.... baju raye dah collect ngan tailor.... baju raya jalan tuk budak2 pun dah beli ....  adiah raye tuk mak abah aku ngan mertua pun dah........ x sabo wey nak lik kg! hehehehehe.... ishh kalo gebang pasal raya mau 7hari 7mlm tak abis ...jom layan pic ape yg ade arini.....

*
*
*
*
*
*
*
V

memandangkan dah terase2 bahang raya so aku haruk geng2 opis aku start deco2 raya....mcm tahun lepas buat last minit...tahun ni start 2 mgu awal ler.... deco2 lebih kurang jek mcm tahun lepas punye deco...cume wording tu ubah sikit.... buat ari jumaat lepas time waktu rehat tu.....gigih tak keluar lepak alamanda mcm selalu....khusyuk ngadap buat deco2 ni masing2....



keluarkan balik khazanah lame dlm stor tgk mane yg boleh digunapakai lagi...x yah membazir, pakai mane yg ade jek...



dah mcm nak deepavali pun yeak jugak aku tgk eheheheh....ceria kalernyer!





ade 2 tempat nak kene buat deco wording nieh... mujur ade budak AD ...




aku tak nampak mcm berlakon busy kat situ kan? hahaahahaha




alaaa buat ni saje2 jek...bagi opis sendiri meriah rase suasana raye tu kononnyer.... yg penting tak kaco waktu kerja pun.... jumaat kan waktu lunch lame so sempat buat simple2 gini...




haa tu le cik ID  kite yg byk bagi buah fikiran ...




tadaaaaa dah siap satu wall!...tgl lagi satu wall nak deco....simple jeeee...memandangkan bahan tak cukup tak dpt tulis aidilfitri .... ganti dgn puasa haahhaahha






ruang menunggu plak same jek mcm deco tahun lepas....leh tgk entry nieh...




lepas gantung2 kat siling opis.... buat lagi satu wall plak.... 



haa dah siap! simple jeeee... 



boleh laa buat jadi prop bergambar nanti nieh



yg pasti, deco2 ni utk suke2 sesama unit je.... kite pun bersemangat nak pi keje heheeheheh




nie lah dia org2 kuat aras 7.... tak byk peel, tak byk songeh, tak byk jaja cerita kat org lain...eh? heheheeheh sape mkn cili die laa rase pedas ye takkkkk....


 tu jek laa cite deco2 opis lieyalatif....dah nak masuk 8 tahun aku kat sini.... dah mcm tukon pun ade gak....hahahaha.... tapi tak terbukak lagi hati nak mintak tukar walopun aku PA ni bukan closed servis means mane2 pun leh pergi....aku dah 'sedap' kat sini....biarlah aku mereput disini dgn amannye hakhakhak!~





** azam aku awal puase berkobar2 nak buat biskut raye..sejenis yg senang2 pun jadi la so aku beli barang2 buat biskut suji...tapi sampai laaa ni tak start2 lagi..... mmg hangat2 tayik ayam sungguh laa hahahahahah






 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy