Monday, July 24, 2017

sekitar pergi beraye dan open house raya 2017....



Assalamualaikum!


hari last di bulan syawal...salam 30 syawal semuaaaaa....soalan bonus akhir syawal, berape berat korang naik sepanjang syawal nie....teli tak dgn penurunan mase bulan puase ari tu kakaakakakakaka....aku? dari 55kg naik 58kg hahahaahah...syabas beteyy!!...ni pun rase perut dah layer2 sikit....takpe laa...juadah raye sedap2, mane mungkin nak diet2 kan....ok arini jom layan pic2 dan cerita aku pi beraye..syg plak tak entry pic2 yg ade nie...kenangan2 nieh...

*
*
*
*
*
*
V


kejadian belaku hari jumaat...lunch hour kan lame...so aku ngan bos kicik aku pi melawat bos besar aku baru lepas bersalin...tapi takde laa baru sgt, dah abis pantang pun heheheeh...


ya Allah mule laa hati meronta2 tgk baby tembam mcm nie.... nak beranak lagi malas...ade sape2 tak nak bagi baby comel, meh aku belaa hahaahaahah......


muahhh muahhh utk baby amani.... hope suke adiah2 yg aunty lieya n aunty rahmah bawak....jadi anak yg baik, x byk ragam & jadi tembam byk2 mcm kakak shasha n abg firas okey....tq jugak utk cik wana jamu kami kuew tiow goreng ngan roti canai goreng.... pes time mkn roti canai goreng.... sedap!


ni plak minggu kedua weekend raya kot...kawan coursemate laki aku buat open house....menu sedap2....ehh aku ni mane ade yg tak sedap...hahahaahah semuaaaa sedappp


makan kenyang2 nak...mak ko mls masak weekend2 ni hehehehehe


mujur tak bawak swimming suit...kalo tak, dah terjun tiruk anak2 aku....


tq kak fatimah n abg joha.... moga dimurahkan rezeki....



sebenarnye byk jemputan open house tapi tak dpt join sbb clash dgn waktu mia tusyen...ye laa sekolah buat bengkel pecutan, pusat tusyen pun buat jugak....mmg dok tekejar2 anta die jek laaa...lepas balik tusyen siap2 nak ke open house...mujur masa ni open house dekat ajek...dlm putrajaya jugak....

 open house kat presint 11 ajek....sahabat husben jugak...menu die mengancam sbb ade nasi tomato...slurrrpppp....


siap dpt ole2 toys dari japan lagi...suke laa budak2 nieh....


tq kak reen n abg khairul for having us....


posing dulu sebelum lipstik hilang hahaahahaha


suke budak2 sbb dpt toys....





yg ni plak siap2 nak ke open house di selayang...jauhhh.... so anta mia tusyen, balik umah lepak2 settle keje umah pastu siap2 pi open house, on the way nak ke selayang tu amik mia ....marah die sbb nak tukar baju jugak hahahaahaha...

kat umah kak mimi ni ....kenalkan kak mimi..selalu aku dok up dlm blog aku nieh....
menu sedap ade nasi beriani, cendol, mee kari bagai....memandangkan perjalanan jauh so isi tank betul2 penuh kang dlm perjalanan balik tak le lapar balik hahaahahah


cendol marbelessss

mee kari...roti jala....


baklava pun ade....dpt rase bird nest baklava...


paling best jumpe kak dilla...geng mase pi bandung aritu ...ingat tak...kalo tak ingat pi selak entry aku pi bandung mei ari tu....




lame gak lepak umah kak mimi...sbb nak tgu dobot nie.....



miamija suke baby, ape lagi dok kerumun je laaa si harris....



budak suke makan....sumbat je semua die mkn dgn senang hati....


kawan2ku yg gather setahun sekali pun payah kakaakakakaka...tgu raye le baru dpt same2 jumpe...kalo tak dok borak dlm wasap group ajek laaaa...


lame dah kami berkawan...dari zaman fotopages...bawak ke blog hah....sape ade fotopages dulu?....sape yg ade mmg tu batch2 terawal le dlm dunia blog.... hujung tahun ni in sha Allah kami pi cuti2 disneyland....70% dah settle....tgl packing barang2 je nie hahahaah


kaum bapa....x sukup korum sebb tuan umah busy layan tetamu...



tq sham for the ole2 and sweet thoughts...



 hadiah dari aku plak....mcm ni le kiteorg..jumpe jarang2...adiah besdey tetap tak lupe....


 ni plak kejadian semalam.... bekejar2 dari puchong ke banting....mia plak pagi tusyen, petang bengkel...curi2 mase ke open house pak ngah....tak pergi takleh le kan, adik sendiri buat....anak buah aku yg selalu buat org geram...byk akal n keletah nie....cyg asla....


menu mcm2 ade...


satey pun ade...fresh2 di bakar kat situ.....


bile dah kenyang, kemain masing2 melepak....oii cepat solat semua nak gerak balik ke tusyen mia nie....gitule kan selagi belum upsr, sane sini tusyen, cikgu pun buat mcm2 bengkel pecutan....ni le care mak pak usaha dan bagi dorongan kat anak2... selebihnye anak tu sendiri yg buktikan kemampunan mereka...
maka...itu ajek laa kisah2 terjah open house dan pi beraya....mane yg jemput tapi kami tak dpt pi tu harap maap byk2...sebab kekangan masa.....ade rezeki raya tahun depan jemput le lagi ekekekekeek....xoxo!



**arini tak tau nape...ngantuk gile, dah bangun utk siapkan bekal anak2, leh aku tutup alarm balik n tido hahahaaha...maka no bento utk budak2 nie arinie....pi kat kantin laaaah...





Thursday, July 20, 2017

bff miamija dtg beraye!


Assalamualaikum semua!!


salam 25 syawal....tak lame lagi jek syawal bakal  melabuhkan tirainyer....hari ni jom sambung kisah raye lagi....kali ni kisah kawan2 miamija dtg beraye....ni bff dieorg le nieh.... siap ade wasap group lagi hah...aku selalu gak curik2 bace...ehh bukan curik2, mmg aku kene bace pun....kene pantau kan org kate...tapi budak2 ni baik2 semua...cakap n perilaku semua sopan2....moga kekal hingga dewasa mcm ni yg anak2....

*
*
*
*
*
*
V

memandangkan mia dah darjah 6...pastu nanti nak sek menengah, mane tau tak jumpe lagi dgn bff die nie...mane la tau kan rezeki masing2 pi sekolah jauh2 ke ke ape kan...so mia ckp nak ajak kawan2 dtg beraye....tapi mcm biase laa khidmat mak die jugak le diperlukan...hari jumaat gap tghari kan lame so aku angkut budak2 ni bawak balik umah lepas abis sekolah pagi.... senang tak mo menyusahkan parents budak2 ni kene hantar ke ape...seb baik kurus2 semua so leh le sumbat masuk keter hahaahahah


acara bergambo leee bile dah sampai umah hahaahah.... budak2 ni sampai2 je aku suh lepak dlm bilik miamija sat...sementara tu aku siapkan meja makan....bile up kat igstory, ramai dok pm aku tanye camne boleh menten kemas umah semua...ishhh aku ni tak rajin laa sebenarnye...tapi lebih pikir pada tanggungjawab...lagipun umah aku biase2 je so kemas pun lebih kurang ajek.... tapi cara aku dari dulu bile kemas bilik, cuci toilet, sental dapur semuanye aku akan ajak anak aku tolong sekali...kan belajar dari pemerhatian,  hasilnye skrang miamija pandai kemas dan sental toilet dieorg sendiri...dulu kecik2 tak reti nak handle clorox semua kan so aku la buat...skrang dah pandai dah....sbb kalo sental toilet aku mmg gune clorox..kejap aje keladak2 bersih ....so tu je tips aku...ajak dan ajar anak sekali ....lg 1, kalo husben ko jenis ringan tulang membantu buat kerja2 rumah pun kire bonus utk umah kekal bersi...mcm laki i leee hehehehe


seb baik sporting masing2 layan bergambar hahahaaahah...


selalu aku bace kat wasap jek...ari tu dpt kenal sorang2 muke pemilik name yg selalu miamija dok sebut2 tuh....


memandangkan baru balik sekolah kebangsaan, sah2 semua lapar ....so aku jamu nasi .....masak nasi dan lauk2 yg simple ajek....


budak2kan suke ayam so jalan selamat main menu aku ayam lee hahahaahah...


siap2 hidang semua... aku naik atas bagi can dieorg mkn tanpa gangguan makcik kepoh ni hahahaahah ..ye laa budak2 ni kalo ade org lain kang segan2 plak....


mmg betul pun, depan aku malu2...aku takde je, baru dengar suara gelak2, jerit2, gurau2..


masing2 cabut tudung, basuh tangan pastu makan dgn penuh khusyuk....nasi 6 pot aku masak...abis separuh...byk budak2 ni makan...siap bertambah2....hepi aku tgk....bukan le nak kate aku masak sedap...tapi lazat la kot kan hahaahahaha...



pas makan lunch, dieorg kemas meja siap basuh pinggan ...clean and clearrrrr.... bagus dieorg nie...pandai mak pak dieorg didik anak2 bermanners mcm nieh...tekejut aku turun2 bawah  tgk siap kemas semua....pastu dieorg rehat2 main dlm bilik miamija...pukul 1.45ptg aku suruh semua mandi siap2 nak ke kafa....sebelum ke kafa sempat mkn kuih raya dulu .....



aishhh tuan umah (miamija) pun sebok same ngadap kuih raye ...kalah tetamu ....hahahaahah


okey, sape nak duit raye meh salam aunty....


pukul 2 suku drop budak2 ni kat sekolah .... aku bekalkan dgn eskrim panda ...stok eskrim promo 7E yg singgit tu....belambak dlm esbok aku tu hah...time beli tamak hahahaah....
tu ajek laa kisah bff miamija dtg beraye kat umah....nanti dtg lagi ...tdo umah aunty plak ke kan......xoxo!



**result penempatan sekolah darjah 1 dah keluar....dayyan dpt sekolah yg aku mohon...tapi rasenye mmg teruskan jugak planning nak anta die sekolah integrasi al faizeen...






Wednesday, July 19, 2017

baraan geng kesayangan kkm....



Assalamualaikum....

yeyaaahh masih mood raye...maka update pun kisah2 raya ajek laaa.... kasi pendek itu cerita, ini kejadian sabtu weekend ari tu......name baraan plak tu hahaahahah....taukan baraan tu ape...dah explain dlm entry lepas2...pi cek pi heheheeh...jom layan citer sambil tgk gambo2 yg adooo...

*
*
*
*
*
*
V

 kami plan nak ke open house opismate di taman melawati....makanye mari le kite konvoi beramai2...senang gerak sekali harung...maka port berkumpul kat umah aku...alang2 tu meh beraye sekali heheeheheheh


umah aku dah jadi port jejak kasih plak hah ekekekeke....sbb bos kami dah bawah kementerian lain....


kami2 yg comel lotey...tgu cukup korum, pastu gerak....dgn doa dan harapan belah2 kl tak jem...hahahaahaha...ye laaa musim raye ni lain mcm jemnyer....


mereka sedang menikmati kuih raye aku yg sedap2....serius tak tipu...semua sedap2 hahaahahah...tapi bukan aku buat..semua order sajaaaaaaaaaa...aku takde bakat nak baking2 ni baik kek mahupun biskut....



aku masakkan carbonara utk jamu tetamu special aku nieh....carbonara cili padi....pedas little2 jek sebab ade budak2....


puan pengarah sedang melayan anak buah ekekekeek



paksa dieorg mkn byk2...karang perjalanan jauh...dlm perjalanan boleh lapo balik kang hahaahaha


mujur cili padi aku tak berapa pedas sgt...budak2 leh le mkn ....aku tgk anak aku yg tak kuat pedas pun selamba je leh bedal due mangkok ....


jemput makan jgn memalu....tuan rumah tgk tetamu makan pun dah rase kenyang....


plg best...lepas mkn semua siap  bersih dikerjakan kak ita....mcm kejam plak tetamu yg basuh pinggan huhuhuh....tapi beriye2 nau nak basuh....maka tuan rumah bagi leee dgn rase penuh kesyukuran  hahaahahah



pastu kami gerak ke taman melawati....seperti yg di jangka, perjalanan jauh, makanye sampai ke destinasi perut lapa balik....so serbu le makanan yg sediakan tuan rumah walaupun tuan rumah lum jemput makan lagi haahahahaha




semua mknn di rase...laksa johor superb...lemang rendang sedap...soto lazat....coklat budak2 ngan mak budak same2 kauttt masuk handbag hahaahahahaha


semua ayu berbaju kurung...aku je jeans...sebab lepas tu nak merayap tak mo balik umah dulu....


kami...geng baraan kesayangan kkm....lepas tu kami berpecah balik...tak konvoi dah....sebab aku nak tuju satu tempat ke tempat lain....ke mane?


tak kemane pun...ke  ikea aje ekekekeekek...dah alang2 kat kl kan.... takde makan2 meatball ke ape sbb perut kenyang lagi kot....so masuk beli barang yg aku dah skrinshoot dlm phone...pastu bayar, pastu balik.... dlm sejarah shopping kat ikea tak sampai sejam hahaahahaha....
tu aje laa kisah baraan geng kesayangan kkm....tahun depan panjang umur leh membaraan lagi yeak heheheeheh...xoxo!



** syawal makin menutup tirai....last le hujung minggu ni nak terjah ke open house....jamuan raye opis aku jumaat nieh....






 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy